Enerji Yönetimi

Tesis ve Şirketinizdeki Enerji Kullanımını Ölçün ve İzleyin !

Bir işletmede enerji kullanımını, maliyetleri, üretim verimliliğini yönetmek için GERÇEK zamanlı cihaz ve ekipmanların enerji tüketimlerini ölçmek, izlemek ve kayıt altına almak olmazsa olmaz konu haline gelmiştir.

GERÇEK zamanlı ölçüm ve izleme bizlere reel raporlar almamıza, farklı lokasyonlar ile karşılaştırma yapabilmemize ve kayıp-kaçak tespitinin anında yapılmasına imkan tanır.

Gerçek zamanlı enerji ölçüm ve izleme sistemi bizlere çözümler sunar.

  • Daha verimli çalışma
  • Enerji tasarrufu
  • Enerji maliyet yönetimi
  • Verimliliğini kaybetmek üzere olan ekipmanların değişim ve bakımı planlaması

Uçtan uca ölçülen ve izlenen bir sistemde enerji verimliliği sağlamak mümkündür. Bu sistemlerden çıkan veriler ile işletmenin sera gazı azaltma hedeflerinin belirlenmesi ve takibi daha kolaylaşır.

İşletmelerde elektrik ve gaz tüketimlerinin izlenmesi ve karbon emisyon miktarlarının ölçülmesi için nereden/nasıl başlanmalı?

Enerji izleme sisteminin kurulması için işletmeler/fabrikalar projeyi 3 ayakta yürütmeliler.

  1. Tesis/Bölüm Seviyesi (TBS)– Çoklu üretim tesisleri veya tesis için bölümlerin ne kadar enerji tükettiğinin belirlenmesi için ana sayaçların bağlanası
  2. Sistem Seviyesi (SS)– Her sistemin (ısıtma, havalandırma, iklimlendirme HVAC sistemleri, soğutucular, pompalar, fanlar gibi) ne kadar enerji tükettiğinin belirlenmesi için sayaçların bağlanması
  3. Alt sistem Seviyesi (ASS)– Ekipman/cihaz başına düşün tüketimlerin belirlenmesi için tüm alıcılara sayaçların bağlanması

Bu proje ayakları takip edilerek planlı bir şekilde tüm tesis izlenebilir konuma gelecektir. Böylelikle, anlık tüketim miktarları izlenecek olup, karbon emisyonu miktarının ürün başına, bölüm başına ve yıllık hedef değerlerine binaen hesaplanması yapılabilir. Bu izlenebilirlik sayesinde, istenmeyen anlık artışlara karşı hızlı aksiyon alıp, hedeflenen karbon emisyonu limit değerlerinize sadık kalabilirsiniz.

Buraya bir parantez açmak istiyoruz..
Enerji ve gaz tüketimlerinin ölçülmesi için uygun ölçü cihazlarının tercih edilmesi önem arz etmektedir. Bunun için alanında uzman kişiler ile çalışmanızı öneriyoruz.

* Elektrik parametrelerinin ölçülmesi için Enerji analizörleri tercih edilmelidir.

  1. Sisteme göre tek fazlı veya 3 fazlı enerji analizörü
  2. 100 A akım değerine kadar akım trafosuz tip, 100 A üstü değerlere sahip hatlara akım trafolu tip analizör
    (lütfen uzman kişilerden destek alınız.)
  3. Pano tipi veya Ray tipi analizör
  4. Çıkış bilgisi alma türü
    (puls – ayarlanan kW bilgisine bağlı olarak dijital çıkış bilgisi, MODBUS RS485 Protokolü – cihazın kurulumu, tüm değerlerin okunması ve network ağı oluşturarak çoklu noktalardan değerlerin okunmasına olanak tanır.

Enerji analizörü seçimin dikkat edilmesi gereken en önemli konu; analizör sadece ekranındaki bilgileri gözle okumak için değil, bir enerji izleme sistemine entegre edilecek şekilde düşünülmeli ve MODBUS RS485 haberleşme protokolüne sahip olmalıdır. Kurulum işçiliğinin azaltılması, sisteme hızlı entegrasyon sebebi ve online sistem ile her yerden izlenebilirlik sağlandığını düşündüğümüzde ray tipi kullanım tercih edilebilir.

NOT: Buhar, gaz ve hava ölçümü için kriterler yakında zamanda paylaşılacaktır. Takipte kalın..

Kaldığımız yere geri dönecek olursak, şu kabul edilmeli “düzenli olarak izleme yapılmıyor ise ölçmenin bir anlamı yoktur

Çözüm olarak, enerji ölçüm, izleme ve takip sistemi için tesisinize uygun yazılımın tercih edilmesi ve ayrıca uygun cihazlar ile tasarlanması son derece önemlidir. Tercih edilecek yazılım, sizlere acil durum ve limit alarmları, kontrol algoritmaları ve raporlamaları bir tuş ile sağlayacaktır.

Sonrasında, ölçüm, izleme ve analiz etme konusunda başarı elde etmek için şunları yapmamız gerekir.

  1. Projenin başında işletmenizden bir kişiyi bu konuda görevlendirin veya verilerin denetlenmesi için uzmanlar ile çalışın.
  2. Verileri temel amaç ve ticari faaliyet şeklinde sınıflandırarak analiz edin. Alıcıların gerekmediği zamanlarda çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve gerekli önleyici kuralları devreye alın.
  3. Beklenmedik yüksek tüketimlerin tespiti için verileri düzenli izleyin. Bu konuda ilgili alarm mekanizmaları oluşturun.

İşletme/fabrikalarda verimliliği artırma ve tasarruf sağlamak için ise;

  1. Enerji verilerini analiz ederek anormal durumlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalı
  2. Ekipmanların ihtiyaç duyulmadığı vakitleri belirleyin ve kapatın. (gece, hafta sonları ve gün için aktif kullanım ışı kalan vakitler)
  3. Aynı hedef için çalışan fakat yüksek enerji tüketen alıcıları tespit edin ve iyileştirme yapın. Veya alıcı için enerji tasarrufu ipuçlarına bakın

İşletmenizin NET SIFIR KARBON EMİSYONU hedeflerine uygun çözümler için bizimle iletişime geçin !

E-posta: info@witteh.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir