Nedir ?

MQTT Nedir ve Nasıl Çalışır ? | MQTT Avantajları Nelerdir?

MQTT Nedir ?

MQTT Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte nesnelerin interneti her geçen gün daha önemli bir noktaya gelmektedir. Nesnelerin interneti teknolojisi (IoT) temel olarak cihazların protokoller aracılığıyla birbirine bağlanmasına ve veri alışverişinde bulunmasına dayanır. Bu cihazlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için belirli protokollerin kullanılması gerekir. Daha az alan tüketerek daha hızlı çalışmayı sağlayan MQTT, nesnelerin interneti ekosisteminde en çok kullanılan protokoldür. MQTT (Message Queuing Telemetry Transport), yayınla – abone ol iletişim modeline dayanan ve makineden makineye (M2M) iletişim için kullanılan bir protokoldür. En çok kullanılan programlama dillerinden biri olan Python gibi diğer pek çok dil de MQTT için geliştirme desteğine sahiptir. Böylece az miktarda kodlama işlemiyle herhangi bir uygulamada hızlı bir şekilde çalıştırılabilir.

MQTT Nasıl Çalışır?

MQTT Nasıl Çalışır, MQTT Ağ Mimarisi

MQTT Nasıl Çalışır, MQTT Ağ Mimarisi | image : akenza.io

Geleneksel istemcinin sunucudan veri veya doküman talep ettiği ve sunucunun da bu talebi işleyip yanıtladığı doğrudan iletişim modelinin aksine MQTT, gönderici ve alıcıyı, yayıncı ve abone olarak birbirinden ayırır. Aradaki veri alışverişini yönlendirmek için protokol, broker adında aracı bir eleman daha kullanır. Aracı, yayıncı tarafından gönderilen mesajları alır, süzer, kiminle ilgili olduğuna karar verir ve ardından mesajı abone olan yani ilgili veriyi talep eden abonelere (alıcılara) iletir. Buradan anlaşılacağı üzere MQTT üç ögeyle çalışmaktadır. Bunlar yayıncı (publisher), aracı (broker) ve abonedir (subscriber). Bir aygıt hem yayıncı hem de abone olabilir.

MQTT tasarımcıları veri trafiğini olabildiğince azaltmak veya güvenilirliği artırmak arasında karar vermek için hizmet kalitesi düzeyi (Quality of Services – QoS) barındırır.

  • QoS0 = MQTT istemcisi –herhangi bir aygıt olabilir- aracıya veri gönderir. Alıcının mesajı aldığı varsayılır ve mesaj, yayıncı tarafından saklanmaz. Eğer abone mesajın iletildiği sırada çalışır durumda değilse veya ağa bağlı değilse mesajı tekrar alma şansı yoktur. Bu tercihe “fire and forget” denir.
  • QoS1 = Aracı mesajı iletmeyi dener. Denemesinin ardından aboneden onay mesajı gelmesini bekler. Eğer onay mesajı alamamışsa belirli aralıklarla aboneye mesajı iletir. “At least once delivery” olarak da bilinir.
  • QoS2 = Aracı abonenin mesajı aldığından emin olmak için iki onay alır.
    Sınırlı ancak güvenilir iletişim durumlarında QoS1 kullanışlı bir hizmettir. QoS2 güvenilirliğin olmadığı ama sınırlı kaynağın da olmadığı durumlarda kullanılır.

MQTT Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları:

  • Çok yer kaplamadığından IoT, sensörler ve makinelerde tercih edilir.
  • Düşük ağ kullanımı
  • Uzak mesafelerde etkili kullanım
  • Düşük enerji tüketimi

Dezavantajları:

  • Bu protokol kullanılarak geniş bir ağ oluşturmak zordur.
  • CoAP (Kısıtlı Uygulama Protokolü) ile karşılaştırıldığında iletim döngüleri daha yavaştır.
  • Güvenlik şifrelemesi için TSL/SSL sistemlerini kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir