Nedir ?

Faz Koruma Rölesi Nedir ve Ne İşe Yarar? | Faz Koruma Rölesi Çalışma Prensibi

Faz Koruma Rölesi Nedir ?

Üç fazlı bir sistemin bir fazı kaybolduğunda faz kaybı meydana gelir. Tipik olarak, bir faz kaybı, atan bir sigorta, aşırı yük, kopan kablo veya mekanik arızadan kaynaklanır. Ansızın gerçekleşen bir faz kaybı, ekipman arızalarına neden olabilir.

Faz kaybında motorlar, pompalar, fanlar ve diğer ekipmanlar, kalan iki fazda aşırı akım çekerek motor sargılarını hızlı bir şekilde aşırı ısınmasına ve ardından hasara neden olabilir.

Faz hatası rölesi / motor koruma rölesi olarak da adlandırılan üç faz koruma rölesi, kurulumu kolay ekonomik bir güvenlik önlemidir. Üç fazlı bir faz koruma rölesi, faz kaybının yanı sıra diğer üç fazlı arıza koşullarının neden olduğu hasara karşı koruma sağlar. Bu röleler arıza durumlarında faz kaybı yaşanmadan önce motorları veya diğer ekipmanları kapatmak için kontakları da bulunmaktadır.  Faz hatası rölelerinin doğrudan koruma sağlamadığını hatırlamak önemlidir. Bu cihazlar yalnızca aşırı voltaj, düşük voltaj, ters faz sırası veya faz düşüşü gibi anormallikleri algılar. Ardından röleler devre kesici bileşenlerine bir sinyal gönderir. Böylece faz arıza röleleri motorun sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Faz koruma rölesi, motor koruma rölesi, faz sırası koruma rölesi gibi bir çok adla anılır.

Faz/Motor Koruma Rölesi Nasıl Çalışır ?

Faz hatası rölesinin temel işlevi, giriş sinyallerini almak ve bunları belirlemektir. Önceden ayarlanmış bir değere ulaşılırsa, bir çıkış kontağı konumunu değiştirir. Bu kontak çıkışı devreyi açabilen kontaktöre bağlanır. (Ya da PLC'ye alarm çıkışı gönderilir)

Genel olarak devrenin faz sırası belirtilen faz sırası ile eşleşmediğinde, faz sırası rölesi eylemi tetikler ve motoru korumak için kontrol devresinin gücünü keser. Eğer herhangi bir nedenle faz sırası düzensizse, motor çalışmaz ve hatta hasar görmez. Faz sırası koruması bu tür kazaları önlemek içindir.

 

Faz Koruma Rölesi Nerede Kullanılır ?

Üç fazlı motorlar ve diğer ekipmanlar, çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır:

  • Fabrikalar: Faz koruma röleleri, endüstriyel elektrik sistemlerinde güç kayıplarını önlemek ve çalışanların güvenliğini sağlamak için kullanılır. Fabrikalarda kullanılan makineler ve ekipmanlar, özellikle yüksek güçlü cihazlar, ciddi tehlikeler oluşturabilir. Faz koruma röleleri, herhangi bir aşırı akım veya aşırı gerilim durumunda elektrik akımını keserek, elektrik şoklarına veya yangın risklerine karşı koruma sağlar.
  • İnşaat alanları: İnşaat alanlarında kullanılan elektrik ekipmanları, genellikle güçlü ve tehlikeli olabilir. Faz koruma röleleri, bu ortamlarda elektrik şoklarına ve yangınlara karşı koruma sağlamak için kullanılır.
  • Tıbbi cihazlar: Tıbbi cihazlar, özellikle ameliyathanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde, çok hassas ve kritik olduğu için güç dalgalanmalarından etkilenmeye eğilimlidir. Faz koruma röleleri, tıbbi cihazların güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılır.
  • Yüksek gerilimli elektrik hatları: Elektrik şirketleri, yüksek gerilimli elektrik hatlarındaki dalgalanmaları ve ani akım yükselmelerini önlemek için faz koruma röleleri kullanır.
  • Güneş enerjisi sistemleri: Güneş enerjisi sistemlerinde, güneş panelleri tarafından üretilen enerjinin korunması önemlidir. Faz koruma röleleri, bu sistemlerde aşırı gerilim, aşırı akım ve diğer güç dalgalanmalarına karşı koruma sağlar.

Faz koruma röleleri, endüstriyel, ticari ve evsel birçok uygulamada kullanılabilir ve genellikle elektrik sistemlerindeki güvenliği sağlamak için önemli bir rol oynarlar.

Faz Koruma Rölesi ile bazı uygulamalar :

  • Klima kompresörleri ve vinçler gibi hareketli ekipmanların bağlantısı için kontrol.
  • Ters motor çalışmasına karşı kontrol (kaldırma, taşıma, asansörler, yürüyen merdivenler vb.)
  • Hassas üç fazlı kaynakların kontrolü.
  • Asimetrik voltaj nedeniyle motorun aşırı ısınması.
  • Bir tesisin aşırı gerilim nedeniyle tahribata karşı korunması.
  • Sürücünün dönüş yönü.

Faz Koruma Rölesi Nasıl Seçilir ?

Faz kontrol rölesi alırken öncelikle dikkat etmeniz gerekenler teknik detaylardır.Jeneratörlerle çalışma, Faz hatası / asimetri izleme, Faz sırası kontrolü, Kontaktör kontak izleme , Maksimum akım , Gerilim asimetrisi, Gerilim histerezisi ,  Kapatma gecikmesi , Çalışma sıcaklığı , Koruma sınıfı IP20 gibi teknik detaylar bulunduğu ortama ve çalışacak olan sisteme uygun seçilmelidir.

Faz Koruma Rölesinin avantajları

Motor koruma rölesi kullanmanın aşağıdaki gibi faydaları vardır:
  • Motor ömrünü uzatır.
  • Motorların bakım ve onarım maliyetlerini azaltır.
  • Motor sorunları nedeniyle duruş süresini en aza indirir.
  • Motor sargılarının kısa devre yapması nedeniyle elektrik çarpması veya yangın riskini ortadan kaldırır.
  • Elektrik devresinin güvenliğini arttırır.

Faz Koruma Rölesi Nasıl Bağlanır ?

Faz Koruma Rölesi Nasıl Bağlanır ?

Faz Koruma Rölesi Nasıl Bağlanır ?

Faz Sırası Rölesi Bağlantı Şeması

Faz Koruma Rölesi Fiyatları :

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Faz koruma röleleri , arıza durumunda açma yaparak üç fazlı bir AC güç kaynağını sürekli olarak izler . Bu röleler, bir fazın tamamen kaybolmasına (faz arızası), yanlış faz sırasına (dönüş), simetrik düşük gerilime ve asimetrik düşük gerilime karşı koruma sağlar.

Faz sırası rölesi, 3 fazlı sistem L1, L2, L3’ün doğru faz değişimini veya sırasını izlemek için tasarlanmıştır. Motorlar yanlış faz sırasına karşı korumasızdır. Herhangi bir faz hatası durumunda motorlar yanlış yönde dönebilir, bu da potansiyel olarak fiziksel hasara veya personelin yaralanma riskine yol açabilir. Ters dönüşü saptayamayan veya bu durumda personel için önemli risk oluşturan makineler, faz koruma rölesi ile ayrı ayrı korunmalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir